Habitats (exposició d'Oscar Holloway) / en relació a "Darrere els ulls, davant l'esquena"
Text

DARRERE ELS ULLS, DAVANT L’ESQUENA és una conferència poètica i performativa d'Alexandra Laudo [Heroínas de la Cultura], que ens parla de donar la cara i de donar l’esquena, dels guardaespatlles, dels ulls, de la història dels miralls, de les selfies, del mite de Narcís, de la relació entre fotografiar i caçar i de Floquet de neu. Barrejant mitologia, fets històrics, referències a obres d’art, anècdotes i reflexions personals, i usant imatges procedents de la història de l’art, l’etnografia, els mitjans de comunicació i la cultura digital, Laudo construeix un relat en què es desdibuixen els límits entre la curadoria artística, el storyteling i la conferència acadèmica. La proposta està basada en un text homònim de l’autora1 , escrit en resposta al projecte artístic d’Oscar Hollloway Habitats, del qual durant la conferència performativa es podrà veure l’obra Look away, 2021.

HABITATS – Centre d'Art Maristany, Sant Cugat del Vallès (Barcelona)
20.05.21 - 24.07.21

[CAT]

Aquest projecte expositiu parteix de la troballa de l’artista d’un petit àlbum de fotografies familiars on troba dues instantànies en les que apareix retratat de petit al Zoo de Barcelona posant davant l’hàbitat interior del famós goril·la albí Floquet de Neu. Aquestes fotografies li resulten especialment significatives per l’actitud gestual del goril·la; en una el veiem donant l’esquena al vidre que l’exposa a les visites, i en l’altre es troba aparentment reclinant el seu pes de cara a la paret. Les dues postures del goril·la semblen denotar infelicitat o sotmetiment i fan pensar en l’assaig de John Berger Why look at animals?, on disserta arran de l’experiència de decepció que ens produeix observar animals en captivitat.

Els projectes que conflueixen en aquesta proposta treballen conjuntament els espais adaptats per l’exposició d’animals en vida, el joc de mirades en la fotografia de fauna i els grafismes de les arquitectures conceptuals envers el món zoològic, entenent-los tots com a habitats.

[CAST]

Este proyecto expositivo parte del hallazgo del artista de un pequeño álbum de fotografías familiares donde encuentra dos instantáneas en las que aparece retratado de pequeño en el Zoo de Barcelona poniendo ante el hábitat interior del famoso gorila albino Copito de Nieve. Estas fotografías le resultan especialmente significativas por la actitud gestual del gorila; en una lo vemos dando la espalda al cristal que lo expone en las visitas, y en la otra se encuentra aparentemente reclinando su peso de cara a la pared. ¿ Las dos posturas del gorila parecen denotar infelicidad o sometimiento y hacen pensar en el ensayo de John Berger Why look at animals? , donde diserta a raíz de la experiencia de decepción que nos produce observar animales en cautiverio.

Los proyectos que confluyen en esta propuesta trabajan conjuntamente los espacios adaptados para la exposición de animales en vida, el juego de miradas en la fotografía de fauna y los grafismos de las arquitecturas conceptuales para con el mundo zoológico, entendiéndolos todos como habitados .

[ENG]

Habitats is a project that investigates the relationship between spaces designed to contain and display non-human animals, the shapes and structures of knowledge fashioned to understand them, and the agency they might or might not have in their photographic representation.

From anatomical diagrams and taxonomic charts to aquariums and photographic frames, Habitats points out, rethinks, and subverts the physical, graphic, and mental structures that build the way we think, learn, and conceive the non-humans beings with whom we share the world.

Text

Es relaciona amb: